beter studeren

Beter studeren: bewezen tips

Wekenlang colleges volgen, urenlang studeren, maar dan toch die onvoldoende halen. Het kan menig student moedeloos maken en niet zelden leiden tot stress, uitstelgedrag of zelfs faalangst en examenvrees. Grote kans dat je weleens van de uitdrukking ‘werk slimmer, niet harder’ gehoord hebt. Helaas komen tips over slim studeren niet altijd aan bod binnen een studie. Dit terwijl ze toch een significante impact kunnen hebben op de resultaten die je behaald. Om je te helpen om sneller en met minder stress te kunnen afstuderen, hebben we daarom de vijf belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet. Hard werken is prima, maar slim werken is nog beter!

Altijd aantekeningen maken

Een college volgen is erg belangrijk, maar alleen opletten is niet voldoende. Een belangrijk element van de colleges is het maken van aantekeningen. Vergeet niet dat immers de docent vaak het tentamen maakt. Maak daarom notities van de punten die worden benadrukt. Let bijvoorbeeld op wat er wordt herhaald of welke stukken in het boek worden overgeslagen. Stel vragen over onderwerpen die je niet begrijpt. Het is makkelijker om iets te onthouden, wanneer je het ook daadwerkelijk begrijpt. Onderscheid hoofd- en bijzaken. Powerpoint slides kunnen hierbij goed helpen.

Geïnteresseerd leren is beter studeren

We zijn vaak geneigd om iets in ons hoofd te stampen, om vervolgens na het tentamen alles weer te vergeten. We zien het studeren als een last in plaats van ontwikkeling. Wat als we dat nou omdraaien. Het zou je verbazen hoe iets langer in je hoofd blijft hangen, wanneer je er oprecht interesse in toont. Verdiep je in de stof: probeer er informatie uit te halen waar je ook in de praktijk wat aan hebt. Zie datgene wat je moet leren als persoonlijke ontwikkeling: informatie waar je profijt van zult hebben. Hoe gek het ook mag klinken, je zult merken dat je er op den duur plezier aan hebt. Zolang je ergens lol in hebt, praat je er ook makkelijker over. Hoe makkelijker je erover praat, hoe beter je het verwoord in een tentamen. Resultaat: hogere cijfers.

Online training 'Faalangst de baas worden'

 

Heb je last van faalangst? Psycholoog en cognitief gedragstherapeut Caroline Kortsen ontwikkelde een effectieve online training, waarmee je in 21 online lessen leert om faalangst de baas te worden!

Je koopt deze faalangst training inclusief levenslange toegang voor slechts €159. Het is echter ook mogelijk om voor slechts €19 p.m. deze en andere cursussen onbeperkt te volgen! Het abonnement is per maand opzegbaar en je hebt tijdens je gehele lidmaatschap toegang tot deze en andere trainingen.

Naar de training

Een planning maken

Om betere studieresultaten te boeken, is het belangrijk om te werken met een planning. Hier hebben veel studenten echter moeite mee. Vaak hebben we het gevoel dat het maken van een planning vooral tijd kost, terwijl goed plannen wel degelijk tijd kan opleveren. De data van tentamens wordt meestal vroegtijdig bekend gemaakt. Zorg ervoor dat je deadlines van projecten en tentamens in een overzichtelijk overzicht noteert. Zo weet je wat je te wachten staat en kun je voor jezelf een realistische planning maken. Er zijn studenten die snel en minder snel leren. Kijk dus niet naar een ander, maar leer je eigen studietempo kennen en pas je studieplanning hier op aan.

Beter studeren vraagt om discipline

Er was eens een coördinator die een student vroeg wanneer hij zijn scriptie zou inleveren. De student gaf aan dat hij hoopte de scriptie binnen 3 maanden af te kunnen ronden. Hierop vroeg de coördinator wederom wanneer de scriptie af zou zijn. De student begreep het niet, hij had toch al antwoord gegeven? Kern van het verhaal is dat je moet geloven in jezelf. De student moest niet hopen dat het zou lukken, maar ervoor zorgen. Stel duidelijke studiedoelen en werk hier gericht naartoe. Alleen wie doelen stelt zal doelen behalen.

De moeilijke stof eerst

Leren voor een hertentamen is nooit leuk. Het kost opnieuw tijd en je moet weer helemaal in de stof duiken. Toch is er een methode om het leren iets aangenamer te maken. Vaak ken je een deel van de stof goed en heb je laag gescoord op een ander deel. Begin dit keer met studeren bij het deel waar je laag op hebt gescoord. Begin dus bij de moeilijke stof en werk langzaam naar het makkelijkere deel toe. Zo voorkom je dat je erg tegen het leren op gaat zien.

Ook beter studeren?

Informeer naar (online) studiehulp of studiebegeleiding. Loop je vast met het schrijven van je scriptie? Wij bieden ook scriptiehulp aan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *