concentratie verbeteren student

Concentratie verbeteren: tips

Echt concentreren is een grote uitdaging voor veel studenten, vooral tijdens de voorbereiding op tentamens of tijdens het scriptie schrijven. Vaak bevat het vak of studiemateriaal niet je favoriete onderwerp, waardoor het nog moeilijker wordt en je het gevoel hebt dat er nooit een einde komt aan het blokken. Het inschakelen van scriptiehulp of studiebegeleiding kan dan uitkomst bieden. Ook is het mogelijk om zelf aan de slag te gaan met handige tips om de concentratie te verbeteren. Hier zijn enkele handvaten om je concentratie te verbeteren

De juiste omgeving creëren

Ten eerste is het belangrijk om de meeste afleidingen te elimineren; denk aan een tv of een omgeving met veel lawaai. Je kunt bedenken wat je waarschijnlijk het meest afleidt en er vervolgens proberen van af te komen om zo je concentratie te verbeteren. Sommige mensen kunnen zich echter juist wel concentreren met muziek, omdat het de hersenen kalmeert. Hierdoor wordt het leren een stukje makkelijker wordt.
Zorg er daarnaast voor dat je een plek vindt voor het studeren, die esthetisch en comfortabel is. Er zijn verschillende plaatsen die erg geschikt zijn voor het studeren, zoals een bibliotheek, een rustige zolderkamer of in de buitenlucht in een rustig park. Houd er rekening mee dat iedereen zijn eigen voorkeuren voor een studieomgeving heeft. Sommigen leren graag in een groep, anderen solo, met muziek, zonder muziek et cetera. Je concentratievermogen en productiviteit in verschillende omgevingen zullen zich vrij snel onthullen.

Concentratie verbeteren: leg je telefoon weg

De tweede tip is voor de meeste studenten niet de gemakkelijkste, maar het kan een grote hulp voor je zijn om je concentratie te verbeteren. Je moet er namelijk voor zorgen dat je alle afleidende apparaten uit je buurt houdt. Elektronica, zoals laptops (met films), smartphones en andere kunnen nuttig zijn, maar ook zeer afleidend. Houd ze dus uit de buurt wanneer je ze niet nodig hebt. Leg ze uit het zicht en zet ze het liefst op vliegtuigstand. We zijn namelijk zo geprogrammeerd om elk piepje of lichtje te reageren.

Houd vast aan je routine

Het is van cruciaal belang dat je een routine opbouwt en je hier aan houdt. Een goed plan met een schema kan je helpen bij het opbouwen van een sterke studiegewoonte. Door volgens een vaste planning te studeren zal je concentratie verbeteren. Leer je energieniveaus gedurende de dag kennen en spaar je denkvermogen voor het studeren. Het kan je helpen om moeilijkere onderwerpen te bestuderen, wanneer je de meeste energie hebt.

Zoek een studiepartner

Zoek de juiste studiepartner. Het is van cruciaal belang dat je, als je graag samen studeert, de juiste studiepartner kiest. Met de juiste studiepartner kun je gezamenlijk naar de stof kijken, waardoor je verwarrende concepten vanuit een ander perspectief kunt bekijken en zo verduidelijking krijgt. Een goede partner kan je bovendien helpen om je studie bij te houden en je te concentreren op de taak die voor je ligt. Lukt het niet om een studievriend te vinden die je motiveert? Dan kan externe studiebegeleiding uitkomst bieden.

Beloon jezelf

Ten slotte is het belangrijk om jezelf te belonen voor je  harde werk. Plan voldoende tijd in om om plezier te hebben, door je favoriete hobby te beoefenen, te sporten of gewoon met vrienden samen te zijn. Pauzes in de vorm van een belonende activiteit zijn niet alleen leuk en motiverend, ze helpen je ook om je tijdens je studie beter te concentreren. Fysieke activiteit is goed voor een verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen, waardoor je niet alleen beter kunt focussen, maar ook sneller kunt denken. Vergeet niet om voldoende te slapen en vermijd cafeïne als je van plan bent een serieuze studie te doen. Werken de tips niet voldoende voor jou of kun je wel een extra steuntje in de rug gebruiken? Neem dan contact met ons op en vraag om studiehulp!

Studielab is een expertise bureau op het gebied van scriptiebegeleiding, statistiekbegeleiding en studiebegeleiding. Neem nu vrijblijvend contact met ons op!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *