effectief studeren- handige tips

Handige tips om beter te studeren

Hoe kun je het beste studeren? Welke aanpak werkt en wat kun je beter niet doen? Wij leggen het uit aan de hand van een aantal handige tips om beter te studeren!
Moeilijke taken eerst:

Doe elke dag eerst de studietaken die je het minst leuk vindt. In de ochtend heb je hier nog de meeste energie en frisse moed voor. Bovendien voorkom je zo dat je deze taken voor je uit blijft schuiven.

Je eigen studietempo hanteren:

Slim studeren is rekening houden met je eigen kunnen: indien je merkt dat 30 minuten de maximale tijd is dat je echt geconcentreerd kunt leren of lezen, maak in je planning dan blokjes van een half uur. Wissel deze studiemomenten af met doe-taken, zoals schrijven of informatie zoeken voor je literatuuronderzoek. Neem daarnaast voldoende langere pauzes: zorg ervoor dat je na ieder blok van twee uur tenminste twintig minuten pauze neemt. Ga even naar buiten, ga sporten of eet wat: zorg er in ieder geval voor dat je echt even ontspant.

Oefenend leren:

Tegenwoordig kun je online voor veel vakken en studieboeken samenvattingen kopen. Handig, maar zorg ervoor dat je wel actief met de leerstof aan de slag gaat. Het alleen maar 'leren' van een samenvatting zorgt er doorgaans niet voor dat je de stof goed onder de knie krijgt. Zelf samenvatten is daarom beter dan kopen, omdat je tijdens het samenvatten al actief met de stof bezig bent. Kies je toch voor het kopen of downloaden van een samenvatting, zorg dan dat je toch echt met de stof 'aan het werk' gaat. Enkele suggesties:

  • Probeer zelf ezelsbruggetjes maken.
  • Probeer de stof in je hoofd te herhalen in andere bewoordingen.
  • Probeer de stof actief te combineren met praktijkvoorbeelden, zoals het nieuws of dingen die je al wist.
  • Schrijf de kopjes van je samenvatting op en schrijf hieronder wat je allemaal hebt onthouden over dit onderwerp.
  • Maak voor jezelf quizvragen tijdens het samenvatten en probeer deze later te beantwoorden.
  • Oefen met medestudenten: overhoor elkaar.
  • Maak oefenopgaven en proeftentamens.

effectief studeren- handige tips

Heb je moeite met effectief studeren?

Studiebegeleiding biedt uitkomst! Studeer makkelijker en haal hogere cijfers dankzij onze professionele studiecoaches. Neem nu vrijblijvend contact met ons op.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *