geld besparen als student

Bespaartips voor studenten

Studeren is meer dan alleen colleges volgen en in de boeken duiken. Het is wellicht wel één van de belangrijkste en leukste periodes in je leven. Naast het bijwonen van colleges en het leren van tentamens, heb je hoogstwaarschijnlijk nog heel veel andere dingen aan je hoofd. Het lastige van je studententijd is dat je enerzijds heel veel leuke dingen kunt doen en het anderzijds als student niet altijd even breed hebt. Met deze 5 tips helpen we je daarom om als student wat geld te besparen.

1.Studieboeken aanschaffen

Naast het te betalen collegegeld heeft ook elke student te maken met de aanschaf van studieboeken. In sommige gevallen is het niet echt nodig om alle voorgestelde boeken aan te schaffen en is het voldoende om de colleges te volgen en samenvattingen te raadplegen. Informeer jezelf vooraf hierover bij je docent, want je zult niet de eerste zijn die na de studie sommige boeken nooit heeft aangeraakt....Zonde! Bespaar dus geld door onnodige boeken niet aan te schaffen. Mocht je toch de boeken nodig hebben, probeer dan zoveel mogelijk tweedehands boeken te kopen. Deze gaan soms voor de helft van de prijs weg en je kunt ze achteraf weer doorverkopen.

2.Je sociale leven

Een feestje of twee mag zeker niet missen en is natuurlijk een 'verplicht' onderdeel van het studentenleven. Je portemonnee zal hierover echter niet altijd even enthousiast zijn als dat jij dat bent. Een feestje kan nogal wat kosten en daarom is het handig om vooraf te weten wat je kunt verwachten. Mocht je krap bij kas zitten, geef dit dan eerlijk aan bij vrienden. Er zijn altijd alternatieven te bedenken zoals een huisfeest waarbij iedereen zijn of haar eigen drinken meeneemt. Een speaker in de hoek van de kamer, wat stoelen, de juiste mensen en je hebt het net zo gezellig als dat je buiten zou hebben! Mocht je toch echt naar dat ene feest willen gaan, kijk dan of je ergens gratis kaarten kunt scoren. Er zijn tegenwoordig diverse apps waarmee je kaarten voor feesten en festivals kunt winnen. Zo bespaar je toch weer op de entree.

3.Eten met gezelschap

Gezamenlijk eten kan naast dat het gezellig is, ook erg goedkoop zijn. Denk hierbij aan koken voor meerdere mensen. Wanneer je met een groep afspreekt om samen boodschappen te doen, kun je het bedrag onderling verdelen. Zo ben je per persoon veel minder geld kwijt dan wanneer je enkel voor jezelf kookt. Een win-win situatie!

4.Voorkom studievertraging: vraag op tijd hulp

Een andere bespaartip waar je misschien niet zo snel bij stil staat, is het voorkomen van studievertraging. Wie niet op tijd kan afstuderen heeft kan immers minder snel gaan werken en moet nog een jaar extra collegegeld betalen. Met andere woorden; je moet dus niet alleen nog een jaar extra wachten op je droombaan inclusief salaris, maar moet ook nog eens voor een extra jaar colleges betalen. Wanneer je merkt dat je vertraging gaat oplopen, vraag dan op tijd advies aan je docent of begeleider. Bieden zij niet genoeg hulp, vraag dan een medestudent, familielid of eventueel een professionele studiebegeleider om je te helpen. Zorg dat je in het laatste jaar ook zo effectief mogelijk gebruik maakt van de aangeboden scriptiebegeleiding. De school heeft er immers ook baat bij wanneer jij op tijd afstudeert.

5.Slim boodschappen doen

Je kunt tenslotte ook veel besparen door slim om te gaan met je boodschappen- en kledinggeld. Let bijvoorbeeld op wekelijkse aanbiedingen, koop groot in, sla eten op in de vriezer en haal niet meer dan nodig. Vaak bieden winkels ook bonuskaarten aan waardoor je korting kunt krijgen, maar hier zeker gebruik van. Indien je dicht bij de grens woont, kun je ook overwegen om boodschappen in Duitsland te doen. Daarnaast is het slim om geen 'fast fashion' te shoppen, maar slimme basics te kopen in duurzame winkels: die gaan jarenlang mee! Investeer daarnaast in duurzame huisartikelen en shop je bijvoorbeeld acupanelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *