schrijfstijl scriptie

Do’s bij het schrijven van jouw scriptie

  • Minimaal drie regels en maximaal tien regels per alinea.
  • Schrijf helder en duidelijk, want eenvoud is vaak kracht!
  • Eén kernzin per alinea. Beargumenteer elke kernzin door middel van bronnen, voorbeelden of argumenten.
  • Voorkom overmatig citeren.
  • Probeer de tekst in je eigen woorden neer te zetten, zodat de eenheid van de tekst bewaard blijft.

Don'ts bij het schrijven van jouw scriptie

  • Beginnen met schrijven voordat je een structuur hebt.
  • Te ingewikkeld willen schrijven.
  • Een nieuw onderwerp niet inleiden.
  • Meerdere belangrijke punten (kernzinnen) per alinea.
  • Teveel citaten in de tekst.

 

 

Schrijfstijl scriptie; enkele belangrijke tips!

Een goede scriptie beschikt in de eerste plaatst over een correcte opbouw en deugdelijke inhoud. Het is echter ook heel belangrijk dat de schrijfstijl van je scriptie voldoet aan de daaraan gestelde eisen. Afgerekend worden op stijlfouten is namelijk erg zonde en kan bovendien voorkomen worden. Wil jij er zeker van zijn dat je scriptie taalkundig klopt en bovendien een helder verhaal op papier zetten? Lees dan voor je gaat schrijven deze belangrijke tips!

De rode draad van je scriptie

Aan een geweldig onderzoek met dito resultaten heb je niets als je de bevindingen niet in een helder en duidelijk geschreven verhaal weet te presenteren. Andersom kun je een scriptie met tegenvallende onderzoeksresultaten vaak alsnog doen slagen, dankzij een heldere verantwoording, kritische discussie en goede schrijfstijl. Het allerbelangrijkste daarbij is de rode draad van je verhaal. Bedenk tijdens het schrijven daarom steeds; wat is het doel van deze alinea en hoe draagt deze bij aan het beantwoorden van mijn onderzoeksvraag? Zo voorkom je afdwalen en het presenteren van argumentatie die er niet toe doet. 

Schrijfstijl scriptie: hbo-, bachelor-, of master

Welke schrijfstijl je beoordelaars het liefste zien is vooral afhankelijk van je opleiding. Universiteiten zien over het algemeen graag een wetenschappelijke schrijfstijl, terwijl sommige hogescholen een meer praktische benadering adviseren. Wees in ieder geval consequent in het gebruik van je schrijfstijl. Een wetenschappelijke schrijfstijl is objectief, zorgvuldig en onpersoonlijk. Combineer deze stijl dus niet met het geven van je eigen mening en het uiten van persoonlijke gevoelens. Hiervoor is overigens (meestal) wel ruimte in de discussie en in het voor- of nawoord.

Zoek daarnaast een goede balans ten aanzien van de lengte van je zinnen. Gebruik geen jip-en-janneketaal, maar maak zinnen ook niet onnodig ingewikkeld. Begin zinnen bovendien niet telkens met hetzelfde woord en gebruik voldoende leestekens. Zorg er tenslotte voor dat zinnen en alinea's logisch op elkaar aansluiten. Vaak hebben we de neiging om van de hak op de tak te springen. Laat iemand anders daarom altijd je teksten nalezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *