Baan na je studie

Een baan na je studie zoeken

Auteur: Fabian

Ben je bijna klaar met afstuderen? Dan wordt het hoog tijd dat je je gaat oriënteren op een baan. Ik weet het: je ervaart al genoeg druk. En ik wil niet nog meer druk op je leggen door nu een keuze te laten maken. Maar, deze keuze kun je beter te vroeg maken, dan te laat. Aan het einde van dit artikel weet jij waarom je beter te vroeg, dan te laat, een baan kunt kiezen.

Baan na je studie

Voorkom nog meer stress

Er is een grote kans dat afstuderen op dit moment het ‘ultieme’ doel is in je leven – dat was het bij mij wel. Je bent er dag in, dag uit op gefocust en het lijkt alsof alles beter wordt als het scriptie schrijven eindelijk klaar is. Maar is dat zo? Want, wat gebeurt er als je klaar ben met je studie en je nog geen concrete plannen hebt?

Stel je voor:

Je wil enorm graag op reis. Je fantaseert over je droombestemming. En je droomt over wat je gaat doen als je daar aankomt, maar echt concrete plannen heb je niet. Het is je ‘ultieme’ doel om die reis te maken. Elke maand leg je een beetje geld opzij om die reis te maken, ook al betekent dat dat je soms opofferingen moet maken. De ene maand is het meer dan de ander, maar je werkt langzaam richting die vliegtickets.

Eindelijk!

Na 4 jaar sparen heb je het geld bij elkaar om op reis te gaan. Je pakt gehaast je spullen en stapt op het eerste de beste vliegtuig. Zonder plan kom je aan op een druk vliegveld. Trolleys rollen om je oren en je weet niet waar je heen moet. Het is lawaaierig en er wordt continu iets omgeroepen in een taal dat je niet begrijpt. Je realiseert je dat je geen slaapplek hebt geregeld. Gehaast stap je naar buiten — het begint langzaam schemerig te worden. De penetrante benzinegeur van de taxi’s stijgen langzaam naar je hoofd. De tijd tikt en in alle hectiek verlies je het overzicht waar je vandaan kwam. Oja, en ik was vergeten te zeggen dat je een enkeltje hebt gekocht en geen geld hebt voor een retourtje.

Alumni zonder concrete plannen kennen dit gevoel. Misschien niet de exacte metafoor hierboven, maar een soortgelijke druk, zeker.

Oriënteren op een baan geeft duidelijkheid en motivatie

Gelukkig kun je deze onvoorbereide periode redelijk simpel voorkomen. Simpelweg, door (ruim) van tevoren beginnen met oriënteren en reageren op potentiële banen. Stuur zo snel mogelijk mailtjes en leg contact met bedrijven waar je eventueel zou willen werken. Vertel ze dat je geïnteresseerd bent in hun werkzaamheden of dat jij je verbonden voelt met de visie van het bedrijf. Hoe langer van tevoren, hoe beter! De bedrijven zullen zich vereert voelen. En tijdens het solliciteren ligt jouw cv waarschijnlijk boven op de stapel. Als je nog niet weet waar je wil werken, gebruik dan de een vacaturesite om potentiële werkgevers te zoeken.

Dus je weet wat je te doen staat: onderneem actie, stuur brieven, scan de vacaturesites op de baan van jouw dromen en maak het concreet. Je wilt straks immers niet diegene op dat drukke vliegveld zijn...

 

 

Hulp nodig bij jouw juridische scriptie? Bel of app naar 0653161485 of mail naar info@studielab.nl

Eerlijke tarieven en altijd snel hulp van een begeleider met de juiste expertise!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *